Friday, November 7, 2008

haRi yanG meNipU..huh

hari ni dlm kol 7 pagi, ak bergerak ke nilai. tujuan; untuk antar abg sedara ak g kursus ternak ikan. sblum nih tmpt kursus tu katanya kat bangi, tu yg dia dtg lepak umah ak semalam. tapi last minit tukar tmpt kat nilai, maka dgn bangganya ak pon jadila ala2 driver dia. huhuhu...wktu dlm perjalanan, ak ikut highway plus. senang sket sbb x byk kereta. tapi smpai kat hentian nilai, ada excident daaaaa..sebuah lori terbalik. lori tu plak bawa barang2 basah mcm ikan, udang, sotong..nk g pasar kot. abis bertempiaran (btol ker penggunaan ayat nih?) benda2 tuh..huh. wktu ak dtg orang2 plus ngah tlg pungut hasil2 laut tuh. fuhh....cian kat pemandu tu...lori kemek...hasil laut abis..mesti rugi byk..nk wat camner kan..

lepas jer anta abg sedara ak, ak pon bergegas la pulang. kan arini ak dh kata nk g cari kerja...hehe. mmg semangat btol ak nk cari kerja. tapi tepon punya tepon x angkat2...adeh...ak rasa la kan. ak mmg xdak ong la ngan benda nama tepon nih. haha...sbnrnyer ak dpt iklan ni pon dr iklaneka metro. ala iklan yg kecik2 tu...mana la ada tulis alamat. stakat tulis no pon jer. ak apply tuk jadi kerani data sambilan.

dlm kol 11, br ak dpt tembus talian. dpt la alamat dia. fuh, alhamdulillah..maka lepas jumaat, ak pon bertolak. seyes wktu nih semangat mmg berkobar2. x tipu la..erm, ak ni nama ja org kl tapi tmpat2 kat kl nih mana tau. abis ak sesat jap. seb bek lepas tny sorng brader nih, ak jumpa tmpt tuh. huh...kata Wisma Kompleks, tapi x nmpk pon ada tulis kat bangunan tuh..haha. dh jumpa ak pon g la 10th floor. nama syarikat tuh Top Universal Pyramid Service....aahhh sudah, ada perkataan piramid ni yg ak lemah ni...mula la ati aku x sedap time tuh.

masuk2 jer dia suroh ak isi form. pasal diri ak...ak pon isi la nk x nk...tapi ada gak la butiran2 yg ak x tipu...ntah la..x pndai tipu la. x lama pas isi, dtg la satu minah ni. knlkan diri pon x. trus citer pasal kerja ak. katanya satu asgment dpt rm500. kalo ak rajin dpt wat dua asgment dlm sminggu kira dh dpt seribu...menarik!!! pastu dia pon mula la cakap2 mak enon pasal agreement. nk ada cop mohor la...sign peguam la. ak dh agak dh time tuh mesti x lain x bukan nk suwoh bayar.

tup2...btol sangkaan ak. rm 185. 'lakhanat'...kata ak dlm ati la. ak pon decide nk pikir dlu. maka balik la ak tgn kosong...seyes time tuh marah giler..!! apa lak kita nk kerja ngan dia kita kene bayar? nonsense!!! tapi ada gak terdetik kat dlm ati ak ni...kalo benda ni btol, mmg lumayan gak la kan...itupun kalau betol la...maka dengan ati yg marah, ak pon balik la ke rumah...(x abis lagi citer ni)

on da way balik..mmg ati nih marah jer..ye la, wktu ak kol, tny ada kene byr apa2 x, dia kata xda...hurm. tu dh cukup menimbulkan kemusykilan. ntah camner, ngah marah2 tetiba ak terbuat U turn dan trus menghala ke tasik permaisuri..hahahah. mmg cdg nk lepas tension. ha, amik ko...ngan pakai kasut, sluar khakis, bj kemeja n bw beg ak selamba jer nk p tasik. mmg cdg nk lepas tension. lgpun dh lama x g...last g pon bw adik sblum pose g men kat tmn mainan.

sbb ak bw kamera (cdg nk tgkp muka lepas interview tapi x jadi...), ak pon mula la wat mcm photographer handalan. tngkp sana....tgk bunga tgkp...hahahaha. bukan bunga a.k.a awek k...tapi bunga btol. huhuhu...ni la serba sedikit gmbr2 yg d tgkp...


lawa pulak ak tgk bunga yg ak tgkp ni...guna kamera biasa jer...ngeh3



ni pokok tau...ada kerengga..cuba la cari kalo ensem..haha



itik ni sanggup dtg dr tgh tasik tuk jumpa ak..huhu



tapi yg sbnrnyer nk makanan...tgk tu, trus blah lps x dpt mknan..haha



ni bunga vanilla kot...ntah..huhu



yg ni kalo x tau bunga ap, g tukar kewarganegaraan



lawa air pancut tu...ada lak bangunan kat tgh..hehe..mmg profesional!! huh..


kalo pembaca nk tau, abis satu tasik tu ak round pakai pakaian ala2 formal tuh...org sumer pndg pelik..keh3. lepas ak dh jln jauh n rasa cam dh sesat, ak pon simpan kemeja dlm bag (ak ada pakai roundneck shirt k) n bercdg tuk jogging. ades...ap yg ak pikir time tuh ak pon x tau. seb bek x bcdg gtuk terjun dlm tasik yg semakin kotor itu..huhu. maka ak pon joging la dgn pakai beg siap. abis manusia2 yg ak jumpa usha semacam...penat woo joging bw beg..haha...mmg kembang kempis idung nih..tapi bila awek cantik lalu..ak terpaksa la cover. muwahahahaha....

akhirnya dlm kol nam lbh, stlh kegilaan itu mula reda, ak pon berangkat pulang ke rumah. smpai umah, mcm biasa la kene soal psl interview tuh. ak pon citer la kat mak ak in detail. last2 dia pon dh teragak2 sama ada nk byr ato x fee agreement tuh....maka al-kalut la sekejap fam ak memikirkan hal interview itu..haha

alhamdulillah...bersyukur sgt2!! Allah tu Maha Besar, d gerak kan-Nya hati ak tuk cari pasal syarikat tuh dlm google. nah, amik ko!! ak trus jumpa satu blog nih citer pasal taktik2 company yg scam. tup2, jumpa la komen2 pembaca..dah sah!!! syarikat yg ak g tadi tuh penipu!!! ramai dh terkena!! lepas byr, dpt resit. assignment x dtg pon. tipu semata!!!

berderau darah ak wktu baca komen2 tuh. byk rupanya syarikat2 yg berkecimpung dlm asas penipuan nih. hati ak lega tatkala ak tau kebenaran. tapi dlm masa yg sama sebak sbb ada juga manusia yg masih mampu menipu untuk mendapatkan duit haram...d bagi mkn ke ank bini...d buat belanja rumah. huh...dlm blog tu ada tulis MANA2 KERJA YG MEMERLUKAN KITA UNTUK MEMBAYAR ADALAH SATU PENIPUAN..!!

maka terselamatlah ak dari bahana tipu daya manusia kali ini. alhamdulillah sgt2!! kpd pembaca, ini ada ak letakkn link ke blog yg menyedarkan ak tuh. tgk2 la yer. byk manfaat. hehehe...org syarikat tuh kata sok dia nk kol ak...mari kita tgk camna jwpn ak kat dia sok..hehe...

mari tgk; http://asiaparttime.com/blog/asiaparttime/how-to-tell-if-a-data-entry-job-is-a-scam/

p/s: pd pndpt pembaca, ap yg harus ak wat kat syarikat2 seumpama tuh? ak ada cdg nk panggil yg kene scam g rush tmpt dia..huhu..

11 comments:

aisyAh said...

comelnye itikz tu...huu...seb bek xtertipu kan...kalw x,haish,kesian....

lea said...

ade jugak company yg cm2 yer...
terOk seh...
amek kesempatan kepada para penganggur...
dh la ekOnomi ngan x bagus...
kesian kat pengganggur 2...huk3
tapi kan..apsal cm xde tindakan dr pihak berkuasa jer...
yela..dh la iklan kat lam paper..
pastu bisnes diorg cm selamat jer..

aShaBuLz said...

aisyah: hehe...itik2 tu sumer pakai sabun dettol. tu yg bulu nmpk rapi..hihi. tu la...seb bek x kene scam. kalo x siap la...

lea: nk wat camner kan..manusia ni ada mcm2 jenis. bukan xdak tndkn pihak berkuasa tapi x ramai yg ngadu. spatutnya kene ngadu kat jbtn buroh ato tribunal. mslhnya ramai yg x amik tndakan...nk dpt bukti pon ssh. psl iklan dlm paper tu, ssh gak sbb diorng x bg nama company dlm paper. jadi org paper xtau yg company tu jenis scam ato x..huhu...

alan said...

memang betul bro kalau kerja yang kena bayar sampai beratus tu semua tipu.

lain kalau kita kena beli borang dan harga dia tak lebih sepuluh ringgit.

cam keje kerajaanpun kena bayar gak seringgit atau dua ringgit untuk borang dia.

aShaBuLz said...

hohohohoho....btoi gak ek. baguih la hang nih.

tu la pasni ak nk cari kerja kerajaan jer la. xda makna nk tgk2 dlm suratkhabar lagi..huh!

aisyAh said...

jom2 mohon kerja kat kerajaan langit..heeee...

Z.a.N.a =]] said...

nice panorama.
sumpah hebat.
thanks coz sudi become my follower. hehehe =]]
still kanak kanak d blog ini.
terus kan membaca blog saya ok. =]]

aShaBuLz said...

ngeh3...thanks 4 the compliment.
xpa2, kita sama2 belajar blog memblog ni...ngeh3...

Beruang Madu said...

hehehe itu kat tempat Abg Bearkan.. gi jogging ker?

aShaBuLz said...

keh3...tu la..x der lak tserempak ngan abg bear..huhu.

ari tu kira jogging mengejut la kot sbb siap pakai kemeja..haha

alhaqimi said...

~~tipah tertipu la kiranya neh