tapi sebenarnya sama ja dengan bubur biasa. cuma mungkin ada tambah satu dua bahan je kot.
kenapa nama dia bubur cina? erm....tak tahu la pula. lahir-lahir memang mak bagi tahu nama dia bubur cina. kalau nak tahu betul atau tak ni bubur cina, kene tanya sir josh la untuk kepastian..huhu
ok jom kita mula...
first, buat bubur ok...tak payah la ajar kot. mesti tahu buat bubur nasi.
dalam masa menunggu bubur siap di tanak, boleh la sediakan bahan-bahan untuk bubur tu..
cili dan bawang besar tu potong kemas-kemas. lobak asin lak cincang..tapi jangan halus sangat. nanti makan x terasa...huhu
cili, bawang goreng dan lobak asin tadi di goreng sekejap menggunakan minyak yg sedikit. jangan biarkan lama-lama nanti rangup sangat tak sedap.
terpulang la nak goreng asing atau sekali kan. tapi dinasihatkan goreng asing-asing. baru ada feel..huhu
lepas tu goreng la kacang dengan ikan bilis tadi ok..jangan lupa basuh dulu!!
maka siap la bubur cina itu...
macam mana nak makan terpulang pada pembaca. tapi aku selalu letak semua bahan tu dan makan..nyum2!! memang asyik!! haha..
17 comments:
sedap ke ?
berry: uiks....sedap tau. nak-nak kalau makan waktu masih panas...pergh...
cuba pula d kala hujan turun...memamg feel~ huhu
ni masak sendiri kah? ke mak yg masak? :P
kalau ikan bilis tu aku ganti dgn ikan patin boleh hehe
inah: hehehe...mak yang masak most of it...saya tukang kacau dan tukang merasa..ngeh3..
alan: hurm...ikan patin...dlu ada gak cuba nak guna ikan patin..tapi macam ni la..try guna ikan paus...ngeh3
Nak cikit bubur tu :), makasih coz comments yg banyak sekali. Cayok cayok
sikit bubur bleh....??
aku nak makan free je...xnak wat...hahahaha
leh pakai ikan paus tapi problemnya xde jual kat cni..dulu ada terdampar kat pantai tp dah mati lak..
nanti nak try buat la .
[mcm la rajin sgt] ;D
khapeace: hahaha....bubur tu kalo nak kena buat baru sebab dah abis...wawawaa..u are welcome bro
ez: tak bleh...semua dah masuk perut..hihi
budak: hahahaha...pemalas ek..nanti aku bagi bahan, paksa ko buat gak..muwahahahaha (ketawa zalim)
alan: hurm..susah ni..try tengok kat kedai bawah bukit tu...dulu ada jual sirip ikan paus..haha
berry: huhuhu...try la buat...hehehe...wat-wat rajin ja...nant perut kenyang tau..huhu
hmm...kalau kat Kedah bubur ni dipanggil moi...
adie: ooo...yeker? hehehehe...moi ngan bubur cina sama la ek...hurm..br tau...thanks bro!!
ni musti belajar dari Ah Josh kan?? Tul tak?? hehehe
yazrie: hahahahaha....Ah Josh? keh3...tak la...dia ajar makanan nama lok-lok..huhu
Post a Comment