Tuesday, August 25, 2009

reZeki duGaaN

Salam buat pembaca semua..heh

Buat masa ni aku memang amat jarang meng'update' blog. Al-maklum la agak sibuk sekarang.

Ni sebenarnya aku tengah berkursus ni. Heh....saja curi-curi masa sikit. Nak tahu kursus apa, nanti ada masa aku post entry ek. Hehe..

Oh entry kali ini berlaku sebelum aku bergerak ke KL untuk berkursus. Ceritanya macam ni.....

Hari sebelum aku bergerak ke KL, aku pun gagahkan kaki yang malas ni untuk pergi ke area penang. Tujuan hanya untuk tukar tayar motor yang sudah semakin uzur dan botak...biasa la, selalu layan lap kan...kihkihkih...

Bersama dengan aku, aku bawalah laptop sekali....kononnya dah sebulat hidung (kira nekad la ni) nak betulkan laptop aku ni tak kira berapa pun kosnya...macam orang kaya daaa...haha

Maka dengan gagahnya aku pun menongkah arus perjalanan yang agak kurang selesa...biasa la kalau dah lalu jalan motosikal tu, paham-paham jer la..

Alhamdulillah sampai selamat ke tempat yang di tuju...tapi.....*sigh*..

Mamat 1: Ada apa bang?

Aku: Erm...minta tukar tayar belakang motor ni. Ada tak?

Mamat 1: Jap saya tanya dalam.

Ada la agak-agak dalam 5 minit lepas tu....

Mamat 2: Er...ni kena order dulu bang.

Aku: Eh? Nandeska? Biar betul...

Heh...akhirnya tak dapat aku tukar tayar sebab kena order dulu da...

Lepas tu aku pun gagahkan diri pergi la kedai komputer PC DEPOT. Terkenal tu...tapi..

Amoi cantik: Oh kalau U nak barang-barang ni U kena pergi service centre dia orang.

Aku: Mana service centre terdekat ek?

Amoi cantik: Aha...this is for U.

Dia pun bagi aku senarai service centre Compaq yang ada....paling dekat di Penang Island ngan Alor Star..haha.

Dengan masalah motor yang tak tukar tayar, aku pun tengok langit dah mula gelap...memang kalau hujan basah lencun punya.

Lalu aku pun ambil la keputusan balik terus...tanpa satu rancangan pun berjaya...

Seperti yang aku jangka, hujan turun dengan lebat petang tu. Bawa motor pun rasa macam bawa beskal jer...heh.

Beg yang aku galas untuk letak laptop pulak sebenarnya beg sekolah biasa je...aku tekad waktu tu memang taknak berhenti. Biarla hujan macam mana pun, aku cuma cover bahagian dalam atas beg tu dengan jaket merah aku je.

Alhamdulillah....sampai juga aku kat tempat yang dituju. Banjir tak payah cakap la...memang habis baju aku lencun. Tiba-tiba rasa macam hero dalam cerita hindustan lak...basah-basah lencun ni. Kah kah kah.

Maha Suci Allah....sampai di Kulim, aku melihat satu fenomena yang aku tak pernah lihat secara realiti di depan mata aku. Mungkin ini dugaan buat mereka..

Berdekatan dengan tempat kerja aku, terdapat deretan restoran yang selalu menjadi tarikan dan tumpuan pelajar....

Tapi dengan kehendak-Nya, pada petang itu kesemua deretan restoran itu musnah...

Katanya ada ribut..

Pokok yang rebah menyambah bumi..


Salah sebuah restoran yang terlibat..


Papan tanda pun jadi tanda tanya je...

Agak mengejutkan tapi itulah yang dikatakan dugaan. Semoga mereka yang terlibat dengan kemusnahan petang itu tabah dan bangkit semula dengan lebih tinggi...

Bila difikirkan balik, nasib baik aku ada di penang waktu tu sebab selalunya petang-petang aku memang suka jalan-jalan naik motor keliling bandar....Allahuakbar!!

p/s: Selamat berpuasa semua...jaga pemakanan. Heh.

9 comments:

DrSam said...

Alhamdulillah tiada melapetaka menimpa. Hati-hati ketika bermotosikal dijalanraya.

alhaqimi said...

dugaanNYA...

Anak Jawa said...

manusia hanya merancang....

adie-ishmael said...

agaknya kedai2 tu jual makanan kat orang tak puasa kot...betul tak?

{lumut} said...

huh..
petunjuk dari Allah..
kadang2 manusia lupa dan buta..
ujian dari Allah adalah tnd Dia syg kat kie..
selamat menjalani ibadah puase..=)

mohamad firdhaus said...

Hero Filem Hindustan...? Nak ke..? Seswai....huhu..

aShaBuLz said...

DrSam:
Yup Alhamdulillah..anyway thanks doc!

Alhaqimi:
aha...true enough.

aShaBuLz said...

aj:
Tuhan yang menentukan....
chewah main sambung2 pula..haha

adie:
uish tak ada la...setakat yang saya tahu kedai tu bersih..mungkin sekadar ujian buat hamba-Nya..

aShaBuLz said...

lumut:
yup betul tu....thank u.

firdhaus:
pergh...jeles seh. haha