Thursday, September 25, 2008

maRi maSaK nAsi

masak nasi pon x reti?? keh3.....kalau sebut pasal masak nasi mesti ada yg ingat itu adalah perkara paling asas tuk d ketahui oleh setiap org...kalo x pndai masak nasi mknanya mmg yg lain pon fail la...yeke?

kajian yg d buat oleh ak membuktikan bahawa fakta tu hanya auta...hehe. ada jer yg x reti masak nasi tapi boleh ja wat ayam masak kicap ngan begedil..huhu...ak la orgnyer. baru ak sedar yg masak nasi bukan lah semudah yg d sangka. langkah masak nasi sekarang mmg mudah sbb dh ada rice cooker. kalau zaman dulu mmg jerang guna periuk pastu nk kene slalu jaga api..skarang mudah je...masuk picit..pap! dah masak...tapi mudah camtu pon ak masih lagi fail masak nasi..dlu kat umah sewa ak dh sebabkan nasi yg d masak kurng air..lepas tu mmg dh x amik port dh pasal nasi..haha.

sini ak terangkan cara asas masak nasi guna rice cooker...saja tmbh general knowledge. ada byk cara sebenarnya nk masak nasi ni. ni adlh cara paling asas iaitu teknik serapan air ke dalam nasi..kalau nk tau cara lain masak nasi, cari dlm google:

1 - nasi seeloknya d basuh atau erti kata lain d bilas bagi menghilangkan kutu, ataupun habuk2 beras. bg yg beragama islam tu, seeloknya smbil basuh tu selawat la..itu la yg mak ak ajor..huhu. ak slalu basuh selama 3 kali bilas. ikut la kalo yg suka main air tu, sekati korang la tapi bil air pandai2 la byr nnt. heh.

2 - selepas d yakini kebersihan beras yg telah d bilas, baru sukat air tuk d tanak bersama nasi nnt. ni la part yg paling kritikal sbb kalau terlebih air, nasi jadi lembik. terkurang nasi keras sgt. dulu, mak ak ada ajar kalau nk mudah sukat guna jari telunjuk (tgn kanan ok)..wah macam hukum tgn kanan plak..haha.

caranya ratakan beras dan letakkan jari pada permukaan beras. lepas tu sukat air sampai paras pertama jari telunjuk kita. maknanya sampai pada garisan lipatan jari tu la..huhu. itu cara yg mak ak ajar la.

ada lagi satu cara iaitu perkara asas yg ak tahu kalau satu cawan beras, airnya antara satu stengah cawan hingga satu 3/4 cawan.

3 - lepas tu barulah masuk dalam rice cooker. sblum tu jgn lupa lap periuk bagi kering untuk menjaga hayat rice cooker anda. tekan 'on' dan tggu sehingga masak.

4 - lepas masak jgn lupa untuk kais nasi guna senduk atau kalo ak slalu guna senduk nasi yg kayu tu...nmpk klasik sket..hehe

itulah cara asas masak beras guna teknik resapan air yg aku tahu. cuma part yg menentukan jumlah sukatan air tu sebenarnya bergantung pada kualiti dan kuantiti beras yg d gunakan. macam ak, beras yg d gunakan sekarang mudah lembik..jadi ak kene slalu wat eksperimen tuk cari sukatan sebenar.

cuma bila mak ak yg masak..ok plak..? haha...mungkin ada hikmah tu ak masak nasi asyik lembik ja...mgkin bleh buka kedai sushi? jeng3....

10 comments:

ZaMj said...

mujur la ko tak ajar cara cara masak air...letih aku nak emngkaji nyer...

aShaBuLz said...

hurm...masak air? ok gak tu...nnt nk try tgk teknik masak air yg ada...wahahaha

--Mr Khaireez-- said...

waah...ngajar masak nasi??tp ak ari2 msk nasi..x yah kotz nk blaja...cuma lupa nk berselawat jer ak patut praktikkan kotz, baru housemate ak nk join makan skali agaknya...x der makan sorg2..haha...

masak air per?jeng3....hahaha...

aShaBuLz said...

haha...nnt try2 la selawat wktu bilas beras tu..heh, air paip la...nk tukar jadi air masak. ingt bleh ka masak air paip trus jadi air oren trapioka selatan sulawes? huhu

anainsan_bukncinderella said...

Nsi, aq n0 hal...de pr0b is, lauknyelh...haha~
slalu msk nsi, lauk beli kt kedai..kehkeh~

Sulaimi said...

Terima kasih kepada adik ashabulz yang telah berkogsi cara masak nasi. Perkara mudah sebegini ada juga orang seperti saya tidak tahu melakukan nya. Saya telah dapat manfaat dari blog adik. Terimakasih.

aShaBuLz said...

anainsan:
betol2....lagi senang ek. hahaha

sulaimi:
u r most welcome..

Hairul Azwan said...

assalam...

terime kasih la wat pos care2 masak nasik ni...aku baru je selesai msk nasik ikut care ko ni..menjadi!!!! TQ so much...

mklum la dah idup sendiri baru ingat nak blaja tu sume..dulu tgk je mak masak...?pengajaran kpd aku? hehe

aShaBuLz said...

haha..bagus la menjadi juga masak nasi. lepas ni boleh la teruskan petua jari kanan tu ye. heh

enna.izzureen said...

akak kalau nasi 2 pot air smpai no brapa?