Tuesday, October 28, 2008

meNuNdA nunDi

25.10.08
setelah mendapat kepastian dari parents dan adik ak, ak pon bersiap (style ala2 gaban) smbil menyanyikan lagu tiga kupang. ku masukkan baju hujan, selipau dan alat tuk tampal tayar in case kalo bocor...huhu

tepat kol 4 aku pon bergerak menuju ke politeknik sabak bernam sbb d ctu lah moto adik ak tersadai...d rumah sewanya. jadi persoalan skrang, ap yg ak nk buat dengan moto adik ak yg tersadai itu? jeng3...(bunyi drum d mainkan)..menunda moto adik ak itu smpai rumah. hahaha...

mslh moto adik aku bermula wktu mana dia br smpai poli wktu last balik umah...smpai jer poli moto dia trus down. mmg moto dia x nk idup..bukan itu ja, makan...minum sumer x nk..bak kata pepatah, pucuk d cita ulam mendatang (mcm slh jer...keh3). smpai la ari jumaat tu dia kata member dia ada yg nk tolak...tapi d sebabkan tauke kedai moto lmbt pasang balik moto dia (tauke kedai tu pon x bleh nk tolong betolkan moto dia) dia pon bcdg balik ari sbtu.


ini tool tuk tmpal tayar tubeless kalo bocor kene paku or etc...tapi kalo dh tmpl camner nk pump angin..? haha..


mslh yg lain pula timbul bila mana member lain yg janji nk tolak moto dia x dpt dtg gak sbb ada hal kecemasan. maka dengan kegabanan dan semangat suria baja itam yg ada dlm diri ak, ak pon menawarkn diri tuk p poli sbtu tu n b balik moto dia mlm tu gak. mula nya parent suroh tido jer sana n tolak esok pagi tapi ak seboleh mungkin xnk tangguh2 ni...sbb sementara ak rajin. ak bukan sng nk jadi rajin ni..haha. tapi ada gak la ak bubuh baju2 in case kalo ak penat yg amat sesampai d poli tu nnt..

gerak dr cheras kol 4 dan smpai dlm kol 7. first time p poli adik ak sndri...slalu ayh ak bw kereta, ak tidoq ja..haha. alhamdulillah sesangat...jalan mmg d permudahkan....ujan pon x turun...cuaca tak panas, redup2 mata ja. perjalanan ke poli mmg x terasa penat sgt sbb lalu jln kmpung dan itu pun first time ak ikut jln tu..jadi mata ak byk melilau tgk tmpt org...best sgt jln kmpung..huhu.

lepas smpai ja kat umah sewa adik ak...seyes baru rasa penat. hahaha...tapi ak dh tekad tuk bawa balik mlm tu gak sbb ak takut esok ak beurbh fikiran...kan payah tu. haha...tuk ilangkn rasa penat, ak rehat...wat ap yg patut dlu..oh, sempat gak ak men DoTA skejap ngan memember umah adik ak yg x balik. seyes diorng mmg terer...at least lg terer dr ak..haha. pas main seround, ingt nk layan lagi tapi wktu tu dh nk kol 9. x balik lak ak kang..

tepat kol 9, ak dan adik ak bertolak dr umah sewa dia..ak yg sblum ni mmg jahil bab tolak moto agak sukar la memula nk biasakan diri tolak moto ni. ye la...kaki tu blom pndai lagi aim..kdg2 terkena rim la...ekjoz la..haha. sepnjng perjalanan mmg ak berdoa supaya d permudahkan dan cuaca mengizinkan..alhamdulillah, ALLAH itu Maha Besar...Dia sememangnya mengetahui apa yg baik untuk hamba-Nya..

pengalaman menolak moto adik ak mmg baru bg ak. nasib baik jalan kmpung tu ada dua lorong yg menuju ke kl. maka bolehla ak tunda moto adik ak ngan selamat. signal moto mmg ak pasang..tapi bukan hazard signal. cuma signal kanan ja..hoho. cuma satu la, jln kmpung ni byk lopak dan tampalan yg tebal. ada satu ketika tu ak rasa mcm nek kuda..kalo bleh d gmbrkan dgn imaginasi, lbh kurang sedang berequestrian la...macam pasangan beradik ambak tu..huhu.

kitorng smpai d tanjung karang dlm pukul 10.45 mlm, ak wktu tu tunda moto adik ak dlm 65-70 km/h...ada try nk cuba 75 tapi x dpt...haha..nk d jadikan cerita..mak ak tepon adik ak...katanya diorng ada d kuala selangor. uiks...abis satu family ak dtg da...kitorng pun teruskn la jln ke k.slngor...dlm perjlnan, adik ak kata yg dia nmpk ayh ak menghala ke arh tg.krng...betul sangkaan dia. tup2...kereta ayh ak ada kat belakng kitorng...ngah follow n kira mcm marshall la..hehe. smpai kat k.slngor parent ak ajk brenti dlu tuk mkn la...


ni tali yg ak bw in case kalo ak nk tarik guna tali...tapi bhy sbb kalo ada lubang ssh..ak lbh selesa tolak guna kaki

wktu tu mmg adik ak kene basuh sket la sbb moto dia wat hal..haha. mana tak nya, dia beli moto yg 2nd hand..yg mmg spare part ssh nk cari...pastu jadi lagu ni agak hangin la parent ak..huhu. tapi nk wat camner..dh dia minat moto panther tu...keh3. oh ak pon kene sound gak ngan mak ak sbb tunda moto adik ak laju sgt...haha...time brenti makan ni mmg badan dh start sakit. bahagian urat kat belakang leher ak mmg dh keras. nk pusing kepala pon cam robot...haha. tapi kaki kiri ak (yg d gunakan tuk tolak moto) x der sakit plak...kaki kanan yg sakit...mgkin sbb kaki kanan ak guna tuk stabilkan kedudukan ak atas moto.

lepas mkn ak pon smbung tolak moto adik ak. wktu ni ak dh boleh tolak moto dia dlm 70-75km/h sbb beg dia yg berisi brg2 dlm enjin dh letak dlm kereta..huhu. tapi pengalamn paling mncabar bila lalu ke jln ijok sbb jln tu satu lane...dah tu mmg style layan lap jer....xder jln lurus...sumer selekoh..kitorng dh jadi mcm lori. kereta berderet jer ikut belakng..bila tiba lorong memotong, br dionrng potong...bgus btol diorng. amat memahami...wktu tu ak mmg kalo bleh nk angkt tgn tnda trima kasih tapi nnt tergolek lak moto kang..huhu. cuma biasa la, ada gak kereta yg x paham. bajet power...siap hon ak ngan adik ak lagi sbb lalu jln dia...padahal wktu tu ada dua lorong. nk gak dia ikut lorng kiri...heh. tapi ak anggap positip jer la...dia hon sbb nk bagi support..hehe.

sbb x nk ikut jln kmpung memalam, kitorng exit ke highway sg.buloh. ada adik ak cakap nk tukar plak, biar dia yg tolak..tapi ak x nk. mgkin sbb excited first time tolak moto sejauh ni..hihi...lgpun ak nk test kemampuan bdn ak sbb ak percaya manusia bleh pergi lagi jauh selagi mana pemikiran kita membenarkan (paham ker ni?). kat highway mmg bermaharajalela la ak ngan adik ak...bila time nek bukit (tinggi seh) dlm 30km/h tapi bila turun...muwahahahahaha...80-87km/h!! yes3..mmg best!! hahaha...wktu tu ak xtau pukul berapa tapi ak pasti dh pagi kot sbb kereta mmg x byk.

maka dlm pukl 1.20 pg ak pon smpai la d rumah ku syurga dunia ku..huhu. bdn mmg x ingt la...urat leher mmg kejang abis. tgn kanan sakit kat urat siku. tapi kaki alhamdulillah ok..hehe. mak ak suroh gak sapu ubat angin kat kaki in case..ikut jer la...syurga d bwh telapak kaki ibu..huhu. sblum tido sempat ak menadah kesyukuran kerana perjalanan menolak moto adik ak d permudahkan...smepat juga ak berterima kasih kepada seluruh anggota badanku kerana memberikan keringat pada idea ak yg pelik ni..haha. esok bgun sakit2 semalm pon ilang...bgus btol sistem permbaikpulihan ak..ngeh3.


moto yg d tolak

tapi mmg la...pengalaman itu sesuatu yg amt berharga...smpai la ni ak pon ssh nk percaya yg ak tolak moto adik ak dr sabak bernam ke cheras..lbh kurng 140km..hahaha. ni lagi satu perjlnn gila ak!! yyeehaa!!!! action beam!!!


moto yg menolak


p/s: bukan nk bangga diri bg tau ak kuat atau apa2 ja...hny sekdr rentetan penglmn gila seorng manusia d muka bumi ALLAH ini..huhu

2 comments:

aisyAh said...

wahhh..
adventerous giler tolak motor~
best3~~~
bley dpt anugerah 'abg mithali' nih!!

aShaBuLz said...

keh3....anugerah tu blom layak lagi la...masih byk kelemahan..tapi mmg best btol!! mmg adventure!! huhu...