Tuesday, March 30, 2010

KurSus jOm

Salam..

Baru-baru ini aku telah menghadiri dua kursus yang boleh dikatakan antara yang terbaik pernah aku hadiri. Jom kita tinjau apa la kursusnya tu...

Training Camp Robot Soccer Bil.2

Bertempat di Melaka atau lebih dikenali sebagai Melakau..kursus ini merupakan pengenalan dan latihan asas kepada penggunaan dan pengaturcaraan Robot Soccer.

Sebagai pengenalan, Robot Soccer merupakan satu pertandingan bola sepak (menggunakan bola golf bewarna oren) yang di main secara auto oleh robot. Pertandingan ini disertai oleh 20 politeknik. Memandangkan 12 politeknik baru sahaja mendapat robot mereka, maka telah dianjurkan latihan dan kursus ini untuk memperkenalkan kami kepada perihal Robot Soccer....maka nanti boleh la masuk bertanding bulan Julai ni.

Commissioning....

Bagai mengantuk disorong bantal (boleh guna ke peribahasa ni?), aku yang memang minat programming rasa teruja gila duduk kat kursus tu. Mana taknya, dekat situ banyak ilmu yang aku dapat. Cara programming.....tentang penggunaan istilah-istilah programming....

Oh lupa pulak...kenapa Training Camp ni belajar programming je ek?

Robot Soccer..

Sebab robot semua dah dibekalkan KPTM. Jadi kami belajar programming untuk membuat strategi pemain. Sebabkan nanti robot bermain secara auto, jadi programming tu ibarat AI (Artificial Intelligence) diorang la..

Membolot kemenangan..hehe

Best sangat...memang best. Hehe..

Kursus Pertolongan Cemas

Kursus ni nak menjadikannya amatlah perit.....dengan karenah orang atas yang memeningkan...akhirnya Alhamdulillah..jadi juga.

Untuk kursus ini, pihak PBSM di panggil bagi memberikan input kepada pensyarah. Kalau dah panggil PBSM tu...tentu-tentu la ada exam...untuk melayakkan kita mendapat sijil sebagai first-aider selama 3 tahun. Huhu...

Kursus dua hari ni, banyak input dan info yang aku dapat antaranya:

1. Perempuan punya jantung mengepam lebih laju daripada lelaki...sebabnya? Perempuan ada dua hormon manakala lelaki satu je...haha
2. Tulang pelvis perempuan lebih besar dari tulang pelvis lelaki...sebabnya? Senang melahirkan anak..oh...macam tu ek?
3. Kepala bayi lebih anjal kerana tulang-tulang kepala belum bercantum berbanding orang dewasa.
4. Orang dewasa (8 tahun ke atas) mempunyai denyut nadi normal 60-80 seminit.
5. Kalau orang histeria, bagi bernafas dalam paperbag...sebab mengikut sains histeria berlaku kerana hyperventilation (terlebih oksigen) tu sebab bagi bernafas dalam paperbag..
6. Jangan bagi orang asma tidur melentang sebab mengecilkan lagi saluran bronkus.
7. Ular yang terus mematuk apabila dikacau (contoh terpijak) tidak berbisa berbanding ular yang merenung mangsa sebelum mematuk. Sebab bisa ular mengambil masa untuk sampai ke taring dari tekaknya...

Tu antara info yang membuatkan aku melopong dalam kursus. Tak tahu pulak sebelum ni..haha.

Selain dari tu, dah gerenti la aku ada belajar balutan ngan CPR kan..hehe...sekarang ni aku ingat lagi macam mana nak buat CPR..biasa la. Pengalaman tu..

Apapun itulah kursus yang aku lalui sepanjang bulan Mac ni. Sehingga bulan ni jer...aku dah ada 15 hari waktu berkursus...tak masuk mesyuarat lagi. Wahaha...ganbate!!

16 comments:

budak kampung said...

perghhh...trlopong aku tgk info yg ko bg...anyway thnx..amat bergune tu...leh tak aku amek n letak kt blog aku??ye r...baguih nih.....

autoshow::life::friendship
budakkampung39.blogspot.com/

alhaqimi said...

patot la lama xupdate...bz rupanya...hahaha..

pas ni leh la buat cpr ek...bgus2...

lea said...

wah..wah..tahniah!

teringin nak g tgk pertandingan cipta robot
mesti menarik

aShaBuLz said...

bk:
haha..silakan...knowledge is for everyone...sharing is caring.

alhaqimi:
ye doktor...saya budak baru belajar...hahaha....stakt CPR jer la pun yang aku tahu.

aShaBuLz said...

lea:
kalau nak tgk pertandingan cipta robot, dalam bulan Jun ni ada pertandingan robocon. macam-macam bentuk robot ada. hoho...robot bentuk transformers je takdak..heh.

Aidy Shahiezad said...

"Kalau orang histeria, bagi bernafas dalam paperbag...sebab mengikut sains histeria berlaku kerana hyperventilation (terlebih oksigen) tu sebab bagi bernafas dalam paperbag.."

plastik bag boleh tak ??
ke nk kena paper bag gak ?? ;)

aShaBuLz said...

aidy:
rasanya plastic bag pun bley...asalkan jgn sampai lemas sudah..hehe. yang penting mangsa dapat selaraskan balik pengambilan oksigen dia dengan menghirup balik co2 yang dia bebaskan...hehe

Afzainizam said...

Salam ziarah salam takzim dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

lama nya tak ziarah blog ni....

ahhhh... ha ko gi kursus robot tu lagi..... mmg patut pun ko begitu mahir dalam bidang robotic ni....

aku suka gak gi kursus.... but tak ade kursus lah... time study dulu adelah banyak kursus.... dah cam ni tak adelah yang nak bimbing aku ni....

aku tertarik kat infor pertolongan cemas ko tu....

kalau CPR kat awek aku cukup mahir....tak payah ajar dah tau

@xiM said...

sungguh berinformasi!!

nak gak join kursus robot tu boleh tak??

hehe

salam jumaat to u!

nabila said...

ooooo..eden pun terkezut dgr info tuuuu

aShaBuLz said...

afzainizam:
haha...kursus memang best bro. tapi lepas kursus tu yang agak pedih sikit. heh.

axim:
aha...kursus jalan-jalan keliling penang ada la..nnt leh jadi tour guide ek. heh

aShaBuLz said...

nabila:
hehe...terkejut jgn sampai terkujat..

@xiM said...

bila kursus di penang?haha

Afzainizam said...

Salam ziarah salam muhibbah dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

uiiittt dah habis kursus ke belummm... ape citer nya lagi nak tau gak.... coz tak puas nak tau pasal robotic ni...

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

ooooo info yg bagus... tak tau pualk.. tocchey,....

zul said...

Kental berkursus... nak naik 48 ker? uhuksss...