Friday, August 24, 2012

SyaWaL taHUn iNi


Selamat menyambut syawal buat semua pembaca yang terlalu mahupun terpijak di blog ini. Mohon maaf atas segala kekasaran sepanjang kita bersama di dunia maya ini.

Syawal kali ini bermula tanpa atuk di sisi. Agak terkilan rasanya bila tidak dapat menatap wajah atuk buat kali terakhir. Dahulu sebelum perginya atuk, ada aku terfikir untuk pulang ke kampung, berjumpa dengannya..

Tapi itu cuma fikiran....tidak dizahirkan dalam perbuatan. Atuk telah pun pergi pada malam nisfu syaaban. Semoga rohnya di kalangan orang-orang yang beriman.

Raya disambut biasa. Seperti selalu, berjalan ke rumah sanak saudara. Cuma yang pastinya pada raya kali ini, aku rasakan ikatan kekeluargaan aku semakin dekat. Banyak perkara yang dibualkan bersama ayah. Banyak perkara yang di pakat bersama ayah...dan banyak perkara yang di gelakkan bersama ayah. 

Terkenal dengan sifat garangnya di waktu muda dahulu, ayah memang jarang dirapati. Apatah lagi bergurau dan bersembang rancak. Mungkin pada tahun ini merupakan titik tolak yang baharu. Hehe..

Kenalan juga turut hadir ke rumah sepanjang adanya aku di sana. (Oh lupa, sekarang dah balik ke tempat kerja...haha) Bolehlah aku tolong emak membuat segala juadah. Huhu...

Kakak yang walaupun dalam keadaan sebegitu, masih mampu tersenyum dan beria-ia untuk duduk di ruang tamu bersama menyambut tetamu, merasa kemeriahan kunjungan sanak saudara rakan dan taulan.  Lagi-lagi apabila dia tahu yang keluarga kamu nak datang. Kita dah macam saudara. Walaupun lain susur galurnya. Heh..

Hati aku gembira...tersenyum.

Namun tidak boleh langsung, sekalipun untuk aku melenyapkan akan realiti yang sedang dihadapi kakak. Saat diberitakan kebarangkalian yang akan terjadi padanya nanti, secepat itu jugalah terus aku terbayang keadaannya bila tiba tika dan waktu itu....sebagai lelaki sulung, aku meletakkan ini di bawah tanggungjawabku. Dia tidak perlu tahu dahulu. Luluh hatinya, punah semangatnya nanti. Biar aku dan keluarga kuat dahulu...untuk kami menguatkan dia.

Apalah guna hanya menangis dan bermuram durja...aku tahu ini ujianNya. Aku harus lebih kuat berusaha dan tawakkal. InsyaAllah..

Tahun ini juga, syawal yang membuatkan aku terus berfikir...apakah makna raya itu telah lenyap di hati-hati mereka yang diakatakan menyambutnya? 

Dikhabarkan raya ini eloklah kita bermaafan dan lupakan segala salah silap....tapi sepemerhatian aku, siap ada mereka yang bergaduh pada raya pertama lagi. Hanya disebabkan perkara yang amat remeh. Tak percaya pembaca boleh lihat sendiri dalam laman sosial paling hebat sekarang...FB. Twitter pun ada.

Di mana kemanisan raya kalau begitu wahai pembaca? Mana kemaafan sesama umat tanda kemenangan dan penyatuan kita?

Kelakar?
Entah.....

Sedih....aku juga tidak mustahil akan menjadi seperti itu kelak...biarlah ianya menjadi ingatan buat aku dan semua.


Aku maafkan segala salah sengaja atau tidak..
Halalkan segala pemberian ku kepada engkau..
Mohon engkau juga memaafkan salahku, sengaja atau tidak..
Dan halalkan segala pemberian engkau padaku..

Selamat berhari raya semua~


No comments: